Monday, April 29, 2013

Let's Go.. fly to Japan for our lunch!

Assalamualaikum dan apa kabar semua .... Apa menu lunch you all  untuk tengahari nanti? Malay food ke, indian food ke, chinese , western, arabian atau apa-apa sahaja, terpulang pada selera masing-masing ...

Pelbagai jenis makanan yang ada  kat Malaysia ni... Local or even overseas style. Maklum lah di Malaysia ni  rakyatnya berbilang kaum dan masing-masing tidak memilih untuk 'stick' pada makanan asal keturunan sahaja. Sikap terbuka dan optimis menjadikan masyarakat di Malaysia ini BEAUTIFUL and COLORFUL

Okay, this time Miza choose to share with all the readers the 'Japanese Food' which is one of my favorite food. Yummy...

japanese foodJapanese Food boleh dikategorikan kepada hidangan nasi, makanan laut, mee, nabe (hot pot), daging, kacang soya dan banyak lagi... 

japanese food



japanese food


japanese food


japanese food



japanese food

Hurrmmmm....Since when i love this Japanese food ya? Lama dah... tapi Miza tak boleh makan shashimi tau..tak suka... Shahimi ialah hidangan ikan mentah yang dimakan dengan sos soya dicampur dengan wasabi. Apa pula wasabi tu?
www.mizahadi.com/japanesefood

Wasabi adalah bahan makanan daripada pokok yang digunakan dalam menu makanan jepun lebih-lebih lagi shashimi atau sushi. Wasabi berasal dari akar dan juga terdiri daripada keluarga sayuran seperti lobak dan sawi. Wasabi memiliki aroma pedas tetapi rasanya bukan seperti cili padi. Apabila dimakan ia akan mengeluarkan gas pedas terus ke hidung dan rasanya umphhhhh... haaa...nak tahu macamana 'kaw' kena rasa sendiri...

Kesimpulannya, apa-apa sahaja yang kita makan dan minum pokok pangkalnya ialah pastikan ianya HALAL dan SELAMAT dimakan. Disamping menjaga ibadah dan amalan, kita juga perlu memastikan tubuh badan kita sihat dan bebas dari segala penyakit untuk kelangsungan hidup di dunia dan persediaan di akhirat nanti. In Shaa Allah mudah-mudahan hendaknya...Amin
(Peringatan untuk diri sendiri juga)


Love,
013.938.8484
mizahadi@gmail.com
































No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...