Saturday, September 8, 2012

Periorbital Cellulitis

 Last  Mac hari tu, anak Miza yang kecik kena cam bisul dekat mata. Mula tu kecik macam kena gigit nyamuk jer, kami tak suspect apa-apa pun lepas ambik dari nursery petang tu.

Next day, bangun pagi dengan mata bertahi dan sedikit membengkak, miza mula risau. So, decide to take Emergency Leave hari tu nak bawa g klinik....



1st day dia, bisul tu makin membengkak. Takut tengok...

Ohhh... tak terus pegi klinik pagi tu sebab hubby ada urgent meeting, so kami decide takpe kita pergi petang after hubby settlekan keja kat opis.


Keadaan makin teruk. Picture ni taken petang dalam kul 3 gitu la... cepat sgt benda ni spread...masa dekat klinik semua org dok tanya kenapa ni kak??? kami pun cuak juga... Tapi si kecil tetap aktif... yang kelakar dia menangis marah sebab mata dia tak leh buka. nak tengok apa2 kena dongak kan kepala sebab mata makin sepet....


    
Ini gambar masa lepas balik dr klinik. Makin teruk... lepas jumpa doc. Doc advice to refer to the hospital sebab the condition getting worst... Doc pun terkejut tengok... 
kesian sangat baby, nak nangis pun ada bila dia dongakkan kepala tengok kita... try to say something maybe... 
Ya Allah... kau lindungilah anak aku... 
(dalam hati dah mula menangis, kalau boleh mama tukar sakit tu, biarla mama yang yg rasa...)

We decide to go to Tropicana Medical Centre. Tapi takde pula pakar mata... so we moved to Damanasara KPJ Specialist... Alhamdulillah... Kami refer pada Dr. Noraini Nadior (Ophthalmologist Specialist).

Doc terkejut, baby terus kena admit...Doc kata dia kena jangkitan kuman pada mata, atau in sainstifiknya Periorbital Cellulitis.  


The next day, bengkak dah mula berkurangan... Alhamdulillah... Nasib baik cepat sebab masih di peringkat awal... Ada kes yang teruk, anak mata jadi mati tak bergerak dan ini memang bahaya... Dimana bila dah jadi kes macam tu, virus dah masuk ke otak and the worst mata boleh jadi buta and even death cause.... Alhamdulillah sangat, baby kami tak sampai ke tahap yang serius... Tapi benda ni memang cepat merebak dalam masa 1 hari sahaja.. Tambah-tambah lagi baby....

3 malam juga kami berkampung di sana. Terima kasih untuk Doc. Noraini & semua kakitangan KPJ Damansara Specialist atas layanan yang super grand...


Untuk kawan2 yang ada anak tu, kalau anak kita sakit jangan tunggu lama, terus bawa ke klinik... sekarang ni macam2 penyakit & virus...

Kita tak tahu apa yang akan berlaku pada esok hari, so tanya diri kita persediaan apa yang kita ada... Bagi miza Alhamdulillah suami entitle untuk medical isteri & anak2.. Unlimited..(kos rawatan sangat tinggi sekarang ni)
 Tapi if something happen (bukan doa ya) cuma peringatan, apa yang kita ada untuk terus menyambung kehidupan dalam dunia yang serba mencabar ini... 

Miza juga seorang ibu yang bekarja tapi apa yang miza dapat setiap bulan sekadar cukup-cukup... itu pun kadang-kadang tak cukup... miza dah penat pikir macamana miza nak upgrade diri miza.. untuk diri sendiri, anak-anak & sebagai anak juga, untuk kedua ibu bapa & juga kedua ibu bapa mertua... even miza nak tolong adik-adik miza..
 (miza anak sulung) 

Alhamdulillah... miza temui apa yang miza nak & miza taknak tunggu lama... kalau org lain boleh gapai bintang kenapa miza tak boleh ??? sokongan padu dari En. Suami dan bantuan adik-adik tersayang.. Adik Tina & Adik Ayu yang tolong jaga anak2 miza masa miza attend kelas sehingga larut malam... Terima kasih semua nya...

Dengan tawakkal dan doa pada Nya, 
kesungguhan serta kekuatan dr org2 sekeliling... 
miza tekad untuk berubah....

**** Insya Allah ****


Biz Opportunity.... www.mizahadi.com

013-938 8484

mizahadi@gmail.com




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...