Saturday, May 14, 2016

Assalamualaikum sahabat semua...

Assalamualaikum...

 Rindunya pada sahabat alam maya semua. Alhamdulillah... semoga tahun 2016 ini lebih bermakna dan berharga kepada kita semua. Semoga kita semua sentiasa di bawah lindungan dan kasih sayang serta rahmatNya selalu. Sama-sama kita terus memanjatkan kesyukuran kepada Yang Maha Esa di atas segala limpah kurniaanNya. Walau siapapun kita, di mana pun kita, sentiasa mengingati bahawa ada yang lebih Berkuasa dan Maha Hebat dari kita, insan yang banyak kekurangan.

   Ehhh.... panjang pula mukaddimah kitakan.. mentang-mentangla dah lama tak mengisi kekosongan blog ni... hihihihi...

   Tahun 2016 ni sekali lagi Miza dan suami diberi rezeki yang sangat bermakna buat kami sekeluarga. Kehadiran cahaya mata ke-3 kami, Iskandar Bin Amir (jeng...jeng...) terus memberi sinar bahagia kepada kami. Alhamdulillah, syukur Ya Allah... walaupun Baby Is lahir pada tanggal 30 September 2015 (tahun lepas) tapi disebabkan tak sempat nak mengarang di page ini, jadinya Miza buatla sesi pengenalannya pada tahun ini. (Sambil ambil mood untuk terus menulis...) Banyak cerita yang nak Miza titipkan sebagai kenangan Miza untuk anak-anak suatu hari nanti ataupun berkongsi sesuatu yang berguna untuk sahabat alam maya juga.

   Okay, berbalik pada cerita Baby Is ni... Di awal kehamilan, ada la juga morning sickness tu, nak kata teruk tak juga... (kakak Balqis - anak sulung lagi teruk) tapi boleh tahan la juga... Alhamdulillah tak lama macam kakaknya, kali ni selama 1st trimester jer. (kalau boleh tak nak pun alahan ni, tapi inilah yang di katakan besarnya pengorbanan ibu...)

     Due date masa tu pada 4hb Oktober 2015, tarikh tu dekat dengan tarikh raya haji. Jadi, kami suami isteri sepakat tak nak balik kampung. Sambut Raya Haji di perantauan. Sedih huhuhu... Paling best, pagi raya orang makan ketupat, rendang, nasi himpit. Kami lak makan megi goreng lepas balik sembahyang raya. So, tak nak sedih-sedih and stress kami decide untuk pergi holiday bawak anak-anak jalan-jalan. tak jauh pun pegi Morib untuk 2 malam. Itulah cerita raya haji kami.

     Berbalik pada story kehadiran Baby Is tadi, maka tepat jam 9.36malam 30hb September 2015, kua..kua... lahirla Baby Is ke dunia ini. Kali ni Miza bersalin secara Ceaserean. Memang tak pernah terlintas pun di hati nak lahirkan baby dengan cara ini sebab yang sulung dan kedua bersalin normal. Tapi kuasa Allah kita memang tak dapat nak menduga. Alhamdulillah, kedua kami selamat dan sihat.

  Rasanya sampai sini dulu Miza menulis untuk fasa pengenalan si kecik kami ini. Part lain pula Miza sharekan pengalaman bersalin secara ceaser. 









Monday, January 27, 2014

Hujung Minggu Kami yang Bessssttttt...


Hye!!!

This week relaks sikit sebab tak ada aktiviti lain kecuali melayan kerenah anak-anak dan En. Suami terchinta...

Saturday morning heading to our usual 'lepak place' @The Curve, Damansara.

xtiviti kami dalam kereta...
Sampai jer breakfast dulu, then terus ke Toys R Us... Dua-dua dah rambang mata... semua nak angkut.. nak-nak yang hero ni ambik car, nampak heli letak car, nampak motor letak heli... huru-hara jadinya... Miza biarkan saja... biar dia enjoy pilih toys yang dia suka... Mulut jangan cerita la... coceng-coceng... apa ntah dia cakap....

Papa yang rajin melayan...
Settle dgn toys masing-masing zass to IKEA sebab nak cari meja study princess lak... maklumla kawan dah masuk sekolah, meja study yang dulu range kanak-kanak kecik... dah tak selesa dengan dia... 

Hamboi..hamboi..
Nak juga selfie...huhuhu...
Cinta hati saya selamanya... terima kasih sayang...
Alaaa... nak bunga pink pulak... nak letak atas meja nanti katanya...uhuhu. Adik dah penat dan mengantuk tapi memang good boy la... tak buat hal pun... relaks and steady jer atas stroller dia... muahhhh....
Dapatlah complete set meja study baru...happy kemain dia... Hope lepas ni anak mama ni makin rajin tau sebab papa dan mama akan cuba sediakan segala kelengkapan untuk both permata hati kami... 

Tadaaaa....
Tiada kata yang dapat menggambarkan kebahagiaan dan keseronokan bila bersama dengan mereka yang kita sayangi... Melihat anak membesar sihat depan mata sendiri adalah satu nikmat yang sangat-sangat indah dan bermakna bagi seorang isteri dan ibu... 

Keputusan untuk meninggalkan bidang kerjaya makan gaji sangat berbaloi dengan apa yang Miza perolehi sekarang... Bekerja juga dengan imbuhan yang sangat menarik dan sangat best...bukan hanya duduk lepak dan goyang kaki di rumah sahaja...
Alhamdulillah Miza pilih peluang yang mana Miza kira adil untuk suami dan anak-anak... Semoga kebahagiaan ini berkekalan ke akhir hayat... you all juga... BarakAllahu fikum

Loves,
mizahadi.com







Saturday, January 25, 2014

Rindu Banget-banget gitewww...


Assalamualaikum... 

Wahhh...lama sungguh tidak berblogging... rindu yang amat nak menulis tetapi disebabkan kesibukan yang amat (cehhhh.... mengalahkan PM lak...huhuhu...) banyak yang tertinggal...
but.... dun worry sebab lepas ni banyak story yang miza nak sharekan dengan u all semua... 

Oklah... sampai sini dulu ya... cukuplah dulu pengubat kerinduan untuk menulis... 

Opppsss... walaupun Januari 2014 tinggal beberapa hari lagi nak sampai ke penghujungnya tetapi di kesempatan ini juga miza nak ucapkan 

SELAMAT TAHUN BARU 2014...
Semoga Tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya...

Ok... chow... Peace NO War!!!

Loves,
mizahadi.com

Wednesday, December 4, 2013

Kopi dan Garam : Apa itu Mineral Coffee dan kenapa ianya TERBAIK!!!




Pertama kali mendengar nama Kopi Garam Buluh ni memang sesuatu yang agak pelik pada mulanya. Kebiasaan kopi dan gula...tapi yang ni GARAM... Bukan garam biasa tapi GARAM BULUH. Kalau diikutkan Miza ni bukanlah seorang penggemar kopi, ada masa bau kopi pun tak boleh... terus naik ke kepala...

Tetapi tidak dengan Kopi Garam Buluh ni...Seperti ada sesuatu yang menarik perhatian dan perasaan ingin tahu yang membuak-buak dok dengar orang bercerita pasal kehebatan dan kesedapan kopi ni, apalagi Miza pun cubalah....

Tiba pada detik pertemuan pertama kami....
*
*
*
Bak cinta pandang pertama.....
Aromanya yang wangi menyengat rongga hidung. Tiba pada hirupan yang pertama…perghhh… nikmat yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata...Rasa kopi yang lemak-lemak sedap dan sedikit masin membuatkan Miza tidak sabar untuk hirupan kedua dan yang seterusnya… Setiap titisan terasa sangat bermakna hingga tidak mahu melepaskan satu titisan pun, dan... hingga tiba ke titisan terakhir yang mana di hujungnya rasa coklat mewah seperti sedang menikmati coklat panas di restoran 5star...  Memang terSANGAT-SANGAT sedap dan highly recommended.

Jom baca sampai habis dan kenali kopi terbaik untuk kesihatan anda.

 WAJIB BACA!

Apa itu Kopi Garam Buluh atau pun juga dikenali sebagai Mineral Kopi....

Aroma istimewa Hai-O Mineral Kopi berasal daripada bijian Kopi Robusta dan Garam Buluh Organik semulajadi dari Korea yang meningkatkan nilai nutrisi kopi ini. Selain aroma kopinya yang wangi, ia juga kaya dengan bahan mineral seperti Magnesium yang dapat menggalakkan penyerapan Kalsium.


Apa keistimewaan Mineral Kopi sehingga stok kopi selalu 'SOLD OUT' 

  • ANTIPENUAAN - agen antioksida yang baik.
  • MENGAWAL PH BADAN, boleh menuetralkan toksin berasid dengan cepat seperti asid urik,gula dalam darah,kolestrol dan lain-lain.
  • MENCEGAH dan MERAWAT penyakit kronik seperti penyakit jantung, darah tinggi, buah pinggan, kencing manis, migraine, kanser dan lain-lain masalah kesihatan.
  • MEMBAIKI MASALAH SISTEM PENGHADAMAN seperti gastrik, ulser perut, masalah usus,buasir sembelit, juga sebagai diet yang ekonomi.
  • Mempunyai kesan DETOKSIFIKASI.
  • Melegakan masalah ALAHAN, pigmentasi dan lain-lain masalah kulit. 
  • Memberi TENAGA dan juga kualiti KESIHATAN YANG BAIK kepada badan.

Sedikit perkongsian maklumat tentang Magnesium...
 kandungan Magnesium yg rendah dalam darah menjadi petanda seseorang mudah mendapat darah tinggi dan masalah jantung“…dan bagi “pesakit kencing manis pula…mereka memerlukan lebih banyak Magnesium kerana Magnesium bekerja bersama sama dengan insulin. Magnesium diperlukan bagi membolehkan Glukosa masuk dalam sel untuk diuraikan kpd tenaga. Bagi pengidap kencing manis, tubuh badan mereka tidak mampu mengangkut Glukosa ke dalam sel tubuh. Akibatnya Glukosa tertinggal dalam darah. Glukosa yg tertinggal dlm darah ni menjadikan tubuh lesu kerana gula tidak dapat ditukar kpd tenaga..maka kehadiran Magnesium amatlah penting“…


~ Sedikit Perkongsian ~
Pensyarah Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia [USM], Prof. Madya Shariza Abd. Razak berkata, walaupun ada minuman itu dikatakan menganduni ginseng atau tongkat ali untuk menambahkan tenaga namun kandungannya amat sedikit.


"Ia tidak memberi sebarang kesan dalam penjagaan kesihatan sebaliknya ia mengandungi gula yang banyak iaitu lebih daripada tiga sudu teh.Namun ramai yang tidak menyedarinya kerana ditenggelamkan oleh rasa pahit kopi tersebut." 



Info Kandungan Kopi Segera 3-in-1:



- Mengandungi lebih tiga sudu teh gula dalam setiap pek.

- Gula yang berlebihan bertujuan mengurangkan rasa pahit dalam minuman tersebut.

- Selain gula, krimmer yang digunakan adalah sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan

- Turut mengandungi kafein yang menyebabkan rasa berdebar [palpitasi] dan menyukarkan tidur pada waktu malam.
- Setiap pek mengandungi sehingga 200 kalori.
- Jumlah kalori itu sama dengan dua keeping roti atau sepinggan nasi.
- Jika diambil tiga paket sehari, ia bersamaan 600 kalori dan turut menyumbang kepada berat badan berlebihan.
- Kandungan untuk meningkatkan tenaga seperti tongkat ali, kacip fatimah dan ginseng adalah sangat sedikit kerana bahan-bahan itu mahal dan sukar untuk diperoleh.

AWAS!!! 
Pengambilan yang berterusan kopi segera juga boleh mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan tubuh badan.



KOPI dan GARAM adalah makanan SUNNAH !!

Jadi Mineral Coffee adalah satu-satunya minuman kopi yang pertama di Malaysia yang dicampurkan dengan garam asli - GARAM BULUH yang mana GARAM BULUH ini mempunyai MAGNESIUM yang tinggi dan baik untuk badan manusia.

Harga sekotak

RM 30.00/20 sachet






Testimoni Pengguna Mineral Kopi


Testimoni diri sendiri
Minum Mineral Kopi ini Miza rasa segar dan sangat bertenaga. Urusan rumahtangga dan anak-anak berjalan lancar walaupun bermula di awal pagi hingga ke malam hari. Normally kalau nak update blog or siapkan tools bisnes, Miza akan minum secawan kopi dan boleh bertahan hingga ke pagi. No more migrain and memang mengurangkan rasa lapar sepanjang hari juga baik untuk penghadaman dan the best is melegakan cirit birit. Terbukti tau sebab kalau kami pun kalau terkena food poisoning memang akan reda cirit and birit itu. Sekarang ni kopi ni WAJIB ada di rumah dan suami pun cakap this is the BEST coffee. Memang best la sebab kalau Miza rasa penat or lemau tu, cepat-cepat banuhkan mineral kopi.




Testimoni - Puan Ruslah, Kelantan



             Testimoni - Puan Rashidah, Klang



Testimoni - Puan Ejah, Kuala Lumpur


So...apa tunggu lagi...dapatkan Kopi Kesihatan ini sekarang juga... 
Confirm tak menyesal! 

For those yang nak create BIG $$$ up to RM1000 seminggu dengan kopi ini pun, juga amat dialu-alukan.


Loves,
mizahadi.com
013.938.8484






Friday, November 29, 2013

A Journey to Remember : The Pokcik Adi's Family Day


Assalamualaikum....
Lama tak menulis...rindu sangat nak berkongsi cerita dengan u olls semua... Hope u olls sihat okay... 

Latest story....Last week miza and family ke Cameron Highlands... Lebih kurang family day giteww... Kami check in hari Jumaat hingga hari Ahad - stay dekat Carnation Park Apartment. highly recommended, so kalau sapa ke sana with a big group memang sesuai sangat la.. apartment 3 bilik, sangat selesa dan bersih. tingkat bawah so senang nak angkut barang. Diorang juga sediakan dapur so boleh masak sendiri... Contact person Pn. Tuna 0194256971 (takde komisen ya...just sharing-sharing jer...)

Kami bertolak dari KL jam 4.30pagi, solat Subuh di RnR Tapah lebih kurang jam 6pagi sampai sana. Lepas tu teruskan perjalanan melalui Tapah dan tiba di CH jam 8.30pagi. Perjalanan sangat-sangat smooth dan tak banyak kereta. Tiba kat sana hujan...so memang sejuk sangat-sangat... 1st point kami breakfast di Bharat Tea House. Bila minum teh panas sangat selesa, dapatla memanaskan badan.... 

After that ke S'Corner shopping2 sikit pas tu terus check in sebab anak-anak dah tak selesa... Macam-macam ragam... okay la tak nak berceloteh banyak... jom layan gambar je... 


Mr. Bee yang maintain encemm...



Uda and Baby Wanda... sejukkk wooo...



Abg Haziq...peace!



Hanif yang mencuba bersungguh-sungguh nak buat peace...



Qaseh... malu ler teww...



Baby bam-bam...



Abe Long jauh terr...



my Heroes...



Adik bungsu... Uchu



Princess Aqish



Men in black



Tertido lepas nanges... sejuk agaknya...



Baby Wanda dan her gojes mama...



Buat apa tewww???



Napa Hanif tu?



Alang tapi anak sedara dok panggil wah... (asyraf)



Sejuk sangat-sangat... 



Family photo tapi sayang Abah jer takde sebab tak dapat join sekali....



1st year Family Day - Delegasi Pokcik Adi (my Abah ler tuuu)



Us... 



Aunty Tina and family...



Ayah Chik and family...



Achik and family...





Utih and family...



The bujangS and mum...



Tiba-tiba ada gambar mushroom...sebab colorful kan...cantik!



Baby bam-bam lagikk...



Sempat tu beli petai....



Boh Plantation and Factory



with lovely mum...



dan lagi...



my inspiration, my idol, and my everything.....love u mum...



Achik yang vogue...



love them...



Cik Min, Abg Long and her mama



Amboiiii....



Kami lagii...



En. Bee buah hati pengarang jantung



Cik Min and her heroes



Ayah Chik dok kusyuk tengok apa teww... My adik sorang ni memang suka berkebun dan memang tangan sejuk sebab tanam apapun semua menjadi...



Dok sengeh sorang...



Budak boooolaaatttt 



Budak bam-bam pun excited...



you...



and me.....



The 2 beradik



geram tengok baby Wanda niii....



Comel tak Kak Ton? Heh...salah caption... mum yang suda rambang mata... mum memang suka bunga-bunga niii...



Ahhakksss...sweet giterww...



Apalah yang dibincangkan... seyes sangat tu...



Pose lagiii...



Mum and Utih...



Dahaga betulll anak baba sorang niii...



Lovely sista Uda...



Kakak and Aceh...



Kak Ton dan Kak Pon...haa...cam cantik jer...cam comel jer...



sweet girls..



Wanda pun nak jugerrr....



merah menyala... geram la tuuu...



Abg Aufal and kakak...



Buat aper diorang niii...



Sonok makan aiskrim...



Bubbye...jumpa lagi next year...


That's all... Inshaa Allah next year kita jumpa lagi Family Day Pokcik Adi....
Loves,
mizahadi




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...